Her har jeg laget en liten guide om hvordan man steller sin Sheltie og klargjør den for utstillinger.

 

Men jeg må legge til at jeg ikke er noen ekspert på området, men jeg håper dette kan være en liten veiledning og hjelp underveis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du trenger litt utstyr:

 

Karde

Kam

Børste

Kloklipper

Saks

Efileringssaks

Tannskrape

Tannkost

Tannkrem for hunder

Elektrisk hårtrimmer

Shampo

Balsamspray

Svamp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This page a for new dogowners and puppybuyers, and it`s in Norwegian :-)

 

Stell av Shetland Sheepdog

 

Når du får hjem valpen din så er det viktig at du tidlig venner den til å bli tatt på overalt. Sett deg på kne på gulvet og sett valpen mellom knærne slik at den ikke kan rømme bakover. Ta og føl på valpen fra ytterste frampote til haletippen, ja overalt. Se valpen i ører og i munnen, føl på benas muskler og sener, kjenn etter på hanner om stenene er på plass i pungen. Hvis du gjør dette til en daglig rutine så vil valpen bli vant til å bli håndtert av deg. Få gjerne andre til å gjøre det samme slik at valpen venner seg til å bli håndtert av andre også. Legg også valpen på rygg og stryk den på magen, sjekk om det er floker under "armhuler og bak ørene som er de vanligste steder å finne dette.

 

I begynnelsen vil nok valpen protestere på denne behandlingen, men vær bestemt og gjennomfør rutinen, ikke la valpen gå før du bestemmer det, og pass på å skryte masse når den er flink.

 

En Sheltie bør gjennombørstes skikkelig minst 1 gang pr uke. Bruk en sprayflaske med rent vann eller en balsamspray og dusj lett over pelsen før du begynner. Du bør aldri koste gjennom en tørr pels, da påfører du pelsen unødvendig mye slitasje. Begynn oppå hodet og børst mothårs rundt hele kragen. Jobb deg bakover og ta pelsen over hasene og halen til slutt. Løft opp pelsen og kost den ned på plass igjen litt etter litt. Pass på å få ut alle floker.

Etterpå kan du gå over med kammen bak ørene og under armhuler for å være sikker på at det ikke er floker.

 

Når hunden er rundt året gammel bør du kamme igjennom hele pelsen skikkelig ifm røyting slik at underullen ikke tover og klumper seg.

 

 

       

 

Først trenger man en ustelt hund:

 

Det er vanskelig å få hunden helt gjennomvåt, men løft opp pels og prøv å spyle under og overalt..

 

Bruk en shampo som du blander ut med vann i en liten skål og påfør med svamp. Da er det mye lettere å fordele shampoen jevnt utover. Noen gjentar og shamponerer hunden to ganger, jeg synes det er nok med en. Balsam kan brukes, men jeg foretrekker heller å bruke en balsamspray som jeg påfører før føning og underveis hvis det er mye floker. Vær forsiktig med ansiktet og unngå shampo i øyne og ører. Pass på å skylle all shampoen ut av pelsen igjen.

 

Det er lurt å la hunden lufttørke en stund før du begynner å føne, bruk gjerne microfiberhåndkle og pusseskinn for å få ut så mye vann som mulig.

 

Føn mot hårene for å tørke mest mulig før du tar en skikkelig gjennombørsting. En skikkelig hundeblåser sparer deg for mye tid. Vanlig hårføner er for varm og du kan lett svi hunden.

 

Børst og føn og løs ut floker. Floker oppstår oftest bak ører og under "armhuler" bak forbena.

 

Bruk en kam til pelsen bak ørene.

 

Løft opp pelsen og kam/børst den ned igjen. Pass på at hunden blir helt tørr inn til huden.

 

Løft opp hale og den fyldige pelsen på lårene og børst den ned igjen litt etter litt.

 

Bruk kam eller karde og børst gjennom fanene på forben, bakben, under armhuler og innsiden av lårene.

 

Bruk karden og børst pelsen rundt ørene opp for å se hva som stikker seg ut fra helheten, dette skal klippes bort med en efileringssaks.

 

Helheten skal være jevn og uten noe som stikker seg ut fra helheten.

 

Det er ganske mye hår oppå potene som kan tynnes med efileringssaksen. Klipp langs poten med saksen fra tåen og opp. Tynn ut det som trengs uten å ta for mye. Poten før uttynning:

 

Poten etter uttynning med efileringssaksen:

 

Det er også mye hår under potene som må trimmes innimellom slik at det ikke legger seg skit og slikt som kan lage sår og være ubehagelig for hunden.

 

Jeg bruker en liten hårtrimmer/barbermaskin kjøpt på Clas Olsson til dette, men det finnes sakser med butt tupp som sikkert gjør samme nytten.

 

Til slutt bruker man en saks og klipper jevnt rundt poten i en fin bue. Klørne skal ikke synes. Fra poten og opp til den ekstra tåen litt lenger oppe klippes fanen jevnt skrått ut til fanene på forbena. Disse skal ikke klippes, men kan jevnes forsiktig med efileringsaksen hvis behov. Jeg har aldri gjort det på mine hunder. Sheltien skal ha lange og fyldige faner  på forbena.

 

På bakføttene gjelder det samme som på forbena hva gjelder poter, men her skal det ikke være fyldige faner. Den pelsen som er der børstes ut fra foten med karde eller kam og jevnes så beint du klarer for å få foten til å se sterk og fyldig ut. Bildet tatt før stell:

 

Og etter. Avslutt pent på skrå helt nederst.

 

Til slutt det ferdige resultatet klar for utstilling.

 

Tusen takk til Ziko for tålmodigheten :-)

 

 

Men vi må ikke glemme tannstellet:

 

Jeg pusser tennene på hundene ca 1 gang pr uke, burde sikkert gjort det oftere for å forebygge tannsten og tannkjøttbetennelse. Jeg bruker tannkost og hundetannkrem, men det går også an å bruke en mikrofiberstrømpe som tres på fingen din. Prøv deg fram,det viktigste er å holde tennene rene og fine. Først fortenner:

 

Så jeksler:

 

Det er lurt å venne hunden til dette fra den er valp, men det er aldri for sent å begynne.

Husk at det er du som er sjefen :-)

 

Til slutt må man også huske på at klørne skal klippes med jevne mellomrom, og alltid før utstilling. Jeg klipper klørne hver uke, da holder de seg fine og korte hele tiden.

 

Håper dette gav deg litt tips om stell av Sheltier, gi meg et hint om det er noe jeg ikke har beskrevet som du ønsker å vite mer om. Lykke til :-)